Asjalised mälestused - Mäo mõis

Mäo mõis olnud ordupiiskopi suvituskoht. Mäost minevat salakäik maa alt Paide. Jutustaja võõrasisa sulgenud selle umbes 1825. a., sest käik avaneb Mäos ühte aita ja vargad hakanud seda kasutama. Kevadel jooksnud vesi säält kohalt aidast alla.
Mäo härrastemaja kohta on arvamised, et selle keskosa müürid ja sambad võivad olla vast 400 a. vanad. Sisemised jaotused ja otsad on uued. Jutustaja arvab, et lossi piiranud kraav, ja see olnud nelinurkne ehitus, millel õue sees. Praegune maja olevat vist ainult üks osa endisest ehitusest. Ehitus on lõhutud 1573. a.
EKLA, f 199, m 44, 30 (II-C) < Paide-Anna khk., Mäo lstk. < Mäo m. - Hilda Kõrge < Aleksandra Grünewald, 62 a. (1930)